Bodi mož!

bodi možLarry Richards, Bodi mož! Slomškova založba, Maribor 2012.
Kakšen? Tak, kakršnega je ustvaril Bog. Ambiciozno. Dosegljivo? Avtor bratsko in spodbudno v desetih poglavjih odpira trideset področij na katerih možje lahko rastemo in drug drugemu pomagamo postajati Božji sogovorniki in sodelavci. Ker ima ogromno primerov in zelo sočen jezik, se knjiga bere kar sama.

Trideset nalog, ki si jih povabljen izpolniti, da bi postajal mož, za kakršnega te je ustvaril Bog (zaključek knjige Bodi mož)

Avtor predlaga trideset konkretnih nalog, ki ti lahko pomagajo postajati mož, za kakršnega te je ustvaril Bog. Ko se lotiš ene od predlaganih nalog jo označi v kvadratku. In ne boj se – bodi pogumen in bodi mož, ki se uči zajemati iz Božje moči sredi vsakdanjega boja, pustolovščine in reševanja lepote!

Seznam

s / označite opravljene naloge

□ 1. Bodi mož, ki živi s svojim ciljem v mislih. Napiši, kaj hočeš, da Bog in drugi rečejo o tebi, ko boš umrl. To naj bodo tvoji novi cilji v življenju. Nato naredi načrt, kaj moraš storiti, da boš dosegel te cilje. Bodi praktičen!

2. Bodi mož, ki pozna Boga. Če Boga še ne poznaš, potem se danes odloči, da boš šel in naredil, karkoli bo potrebno, da ga boš spoznal. Ne čakaj; življenje je kratko, večnost pa je večna!

□ 3. Bodi mož molitve. Zaveži se, da boš vsaj pet minut na dan preživel z Bogom v molitvi za preostanek svojega življenja, začni pa danes.

4. Bodi mož, ki živi kot ljubljeni sin. Bodi miren in dovoli, da te Bog objame kot svojega sina. Govoril je Jezusu, dovoli, da spregovori tebi: “Ti si moj ljubljeni sin.« Ko preživiš nekaj časa v njegovem naročju, mu odgovori in si vzemi pet minut za molitev očenaš, ki jo zmoli iz globine svojega bitja k Očetu, ki je s tabo.

5. Bodi mož, ki bere Sveto pismo. Odloči se, da si boš vzel čas za branje Svetega pisma vsak dan, saj ti bo preko Svetega pisma Bog spregovoril in ti razodel svojo voljo. Živi s pravilom: “Brez Svetega pisma, brez zajtrka; brez Svetega pisma, brez spanja!«

6. Bodi mož, ki več posluša kot govori. To se začne s tvojim odnosom do Boga. Nikoli ne končaj z molitvijo, ne da bi si vzel čas za tišino.

7. Bodi mož spreobrnjenja. Opravi dobro spraševanje vesti, in če si katoličan, opravi dobro spoved. Brez izgovorov!

8. Bodi mož, ki se proti skušnjavam bori z Božjo besedo. Ko odkriješ svoje resnične grehe, poišči vrstice v Svetem pismu in se jih nauči na pamet, da boš lahko premagal skušnjave, ko pridejo.

9. Bodi mož, ki si vsak dan prizadeva, da bi rastel v svoji moškosti. Opravi dobro spraševanje vesti in skleni, da boš šel k spovedi vsaj enkrat mesečno.

10. Bodi mož, ki se vsak dan izroča Svetemu Duhu. Napravi sklep, da boš vsak dan molil molitev izročitve Svetemu Duhu!

11. Bodi mož, ki uporablja darove Svetega Duha. Razmisli o sedmih darovih Svetega Duha in prosi Boga, naj ti jih pomaga uporabiti v življenju. Vsak dan naslednjih sedem dni si izberi po en dar in ponižno prosi Boga za ta dar.

12. Bodi mož, ki neti ogenj Svetega Duha v sebi. Poišči prijatelja, duhovnika ali diakona ter ga prosi za molitev, da bi v polnosti sprejel in odprl svoje srce za darove Božjega Duha.

13. Bodi mož, ki je močan. Prevzemi odgovornost za svoje življenje in za svojo preteklost. Ne krivi drugih. Si, kjer si, zaradi svojih preteklih dejanj in odločitev, zdaj pa se lahko premakneš naprej in z Božjo pomočjo sprejemaš boljše odločitve.

14. Bodi mož, ki je čist v srcu. Sooči se s svojim poželenjem in povabi Kristusa v središče svojega boja. □ □ 15. Bodi mož služenja. Zapiši besede “Jaz sem tretji,« na list papirja in ga daj nekam, kjer ga boš vsak dan videl, nato pa se trudi, da boš to živel.

16. Bodi mož velikodušnosti. Začni dajati miloščino in začni skrbeti za uboge v svoji župniji.

17. Bodi mož, ki ljudem, ki jih ljubi, to pove. Napiši pismo svojim družinskim članom, v katerem jim povej, kako zelo jih imaš rad, nato pa se obveži, da jim boš to povedal vsak dan do konca življenja.

18. Bodi mož, ki ljubi svoje sovražnike. Začni moliti zanje in prosi Boga, naj jih ljubi po tebi.

19. Bodi moder mož. Na življenje glej z Božjimi očmi in ne z očmi sveta. Preberi 2. poglavje Pisma Filipljanom. Prizadevaj si, da boš živel na tak način.

20. Bodi mož, ki je pokoren. Vsak dan vprašaj Boga, kaj on hoče, nato pa mu bodi pokoren in to naredi.

21. Bodi mož, ki hoče ugajati Bogu. Preveč ljudi se osredotoča na to, kaj drugi mislijo o njem; ne bodi eden izmed njih.

□ 22. Bodi mož, ki je duhovni voditelj. Prevzemi duhovno vodstvo svoje družine in vodi z zgledom. Vsak dan moli s svojo družino.

23. Bodi mož, ki potrebuje druge moške. Poišči moške, ki te bodo izzivali pri rasti v Gospodu in ti pomagali, da boš postal boljši mož,

24. Bodi mož, ki vabi Boga v svojo spolnost. Če si poročen, moli s svojo soprogo, posebej pred spolnim odnosom.

□ 23. Bodi mož, ki si prizadeva biti svetnik. Prosi Boga za milost, da bi rastel v svetosti.

26. Bodi mož posvečenja. Katera verska dejanja od tebe pričakuje Bog? Bodi jasen in začni z njimi.

27. Bodi mož, ki moli in ljubi. Svet mora vedeti, da ljubiš Očeta. To boš dosegel z molitvijo in ljubeznijo – živi ju.

28. Bodi mož, ki postaja drugi Kristus. Vzemi si čas za Jezusa in branje evangelijev ter si zapiši moške vrline, ki jih je imel, nato pa ga prosi, da bi postale tudi tvoje.

29. Bodi mož, ki živi Božji načrt za svoje življenje in za svet, nato pa živi ta načrt s strastjo.

□ 30. Bodi mož, ki spreminja svet, tako da spreminja po enega človeka naenkrat. Naredi seznam ljudi, za katere veš, da ne poznajo Jezusa, nato pa moli zanje in jim na koncu spregovori o Jezusu.