Dobro je

Za vas smo prebrali in priporočamo:

Anselm Grün, Boj in ljubezen, Celjska Mohorjeva Družba 2008.

djAnselm ugotavlja, da smo se današnji moški rodili v »družbi brez očeta«. Težava je, da zato veliko moških brez očeta išče nadomestne očete. Nekateri so nagnjeni k podrejanju močnim moškim in se pustijo zaslepiti njihovemu vedenju s položaja moči. Naša družba potrebuje danes očete, po katerih bi se mladi moški lahko zgledovali, ki bi jih podprli in izzvali, da bi razvili lastno moško energijo. Iščočim moškim dobro dene, da so kdaj sami med sabo. Če se moški skupaj posvečajo temu, kako bi odgovorili na vprašanja današnjega časa, nastane visok ustvarjalni naboj. Razvijejo videnja in imajo pogum za njihovo uresničitev.

Avtor želi spodbuditi vse nas moške, da si upamo postati moški na sebi lastne načine.

Bojeviti moški, ki hočejo spremeniti ta svet, manj hodijo na tečaje duhovnosti. Velja tudi obratno: prav močnim moškim bi koristila duhovnost, ki bi jih povezala z njihovim pravim bistvom. Toda ti moški iščejo duhovnost, ki ustreza njihovi predstavi o tem, kaj pomeni biti moški, namreč duhovnost, ki bi zbudila njihovo moško energijo in jo usmerila tja, kjer jo je vredno uporabiti. Sveto pismo nam pripoveduje o močnih moških. V njem moški niso odmaknjeni v duhovne guruje. So v središču življenja. Delajo napake in grešijo. Vendar hodijo po svoji poti pred Bogom in z Bogom. Odpravijo se na naporno potovanje, kako postati moški.

Zato Anselm predstavi osemnajst moških likov iz Svetega Pisma, ki nam lahko dajo moč za našo moškost. V vsakem izmed njih je njegova enkratna osebna moč. Vsak izmed njih se postopoma uči in dozoreva. Še posebej preko poskusov in zmot, napak in preizkušenj, neuspehov in greha. Predstavljeni so nam kot vzori, ki jih je vredno poznati in ob njih meriti svojo moškost. Od njih se lahko učimo kako biti moški in od kod zajemati svojo moč. Vsak naj si poišče svojega vzornika med njimi, saj smo drugačni. Lahko se pa prepoznaš v večjih. Vsak izmed njih nam pomaga najti naše lastno središče in enkratnost v Božji roki. Pot je nevarna, zahteva boj in je pustolovščina.

Povabljen v druženje z Adamom, zemljanom; Abrahamom, romarjem, Izakom, otrokom brez očeta; Jakobom, očetom; Jožefom, magom; Mojzesom, voditeljem; Samsonom, bojevnikom; Davidom, kraljem; Salomonom, ljubimcem; Jeremijem, mučencem; Elijem, prerokom; Jobom, trpečim pravičnikom; Jonom, šaljivcem; Petrom, skalo; Pavlom, misijonarjem; Janezom Krstnikom, divjim moškim; Janezom, prijateljem in modrim starcem in z Jezusom, zdravilcem.