Duhovno potovanje moškega – 1. del: PREPROSTA MOŠKOST

mega-bull-brian-white-heres-why-i-think-apple-whiffed-on-iphone-5-salesImenujmo svoje izhodišče preprosta moškost. To je moškost, kakršno si naša družba po navadi predstavlja, zamišlja in kakršno upodablja. To je moškost, ki jo poosebljajo John Wayne, James Bond in Rambo. To je moškost nekoga, ki je sam iz sebe napravil uspešnega podjetnika ali magnata. V politiki je to moški, ki sprejema odločitve, in uspešen manipulator s politično močjo. V vojaški uniformi je to poveljnik ali pa najboljši bojevnik. Kavboj, šerif, policist, detektiv, raziskovalec, pirat — ti fantazijski ali resnični liki so značilni obrazi preproste moškosti.

Preprosta moškost je v celoti in popolnoma moška. Na njej ni nič ženskega. To je ‘pravi dedec’, ki ga drugi moški spoštujejo zaradi njegove trdote, poguma in uspešnosti. Ženske ga lahko občudujejo, se ga bojijo ali si ga želijo, toda nikoli ga ne morejo imeti. On je tisti, ki ima ‘njo’ — svoje dekle, ženo ali ljubico. On je sam svoj in ni odvisen od nikogar. Je samozavesten, inteligenten, veliko ve, je iznajdljiv in sposoben. Sposoben je narediti tisto, kar je v določenem položaju potrebno. Nikoli ne dopusti, da bi mu njegova čustva ali čustva drugih prekrižala pot. Žrtvoval je svoje čustveno življenje in svojo duhovnost.

Tako ali drugače je preprosta moškost v zahodni kulturi idol moškosti. To je lik, h kateremu smo pogledovali, ko smo kot otroci sanjali o tem, da bomo postali moški. To je podoba, v katero se vživljamo, ko se skušamo vesti moško. To je krinka, ki si jo nadenemo, kadar smo glede svoje moškosti negotovi. To je predstava, ki obsega vse, kar se tako moškim kot ženskam zdi moško.Toda če se želimo duhovno razvijati, se moramo s te točke odpraviti naprej. Preprosta moškost je samo izhodišče duhovnega potovanja.

Vir: Richard Rohr: Moški na duhovni poti (nekoliko prirejeno)

Duhovno potovanje moškega – 2. del: PREPROSTA ŽENSKOST