Jezus razodene Petru kdo je

jezus hodi po vodiSVETI PETER – MOŠKI, KI ME UČI MOŠKOSTI – 6

Evangelist nam pokaže, ob kom lahko spoznamo samega sebe in uspemo to potem postopno tudi izražati. Jezus nam razodene našo najbolj stvarno identiteto. On je absolutna gotovost.

  • To potrjuje v. 30: Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Peter sluti Kristusovo moč. Zato se poda v hojo po vodi k Njemu. Vendar po poti pogleda vstran. Svojo pozornost posveti težavam, ki jih povzroča nevihta. Prestraši se in se začne neustavljivo potapljati. Če hočemo resnično spoznati samega sebe, smo povabljeni, da svojega pogleda nikdar ne odvrnemo od Jezusa.

Peter se potopi zato, ker se prepusti takšnemu spoznanju samega sebe, ki te potopi. Potopi se, ker na samega sebe gleda tako, da se potopi. Zaveda se nasilnih in konfliktnih sil, ki se tepejo v nas. Šokirajo nas izprijenost, tema in napake, ki jih zaznamo v sebi ter za katere se zdi, da bodo okužile vse, kar delamo, tudi najpreprostejše stvari. Takšno spoznanje samega sebe je prazno in nekoristno. Čeprav nosi v sebi delček resnice, nima nobenega odnosa do Kristusa in je zato zlagano. Resnično pa sebe spoznam le, če imam pogled uprt v Jezusa.

Povabljeni smo k pristnemu spoznanju samega sebe, ki je sad naše jasne in resnične usmerjenosti na Jezusovo osebo, ki nas razsvetljuje in nam kaže pot.