Kaj pa Petrov odnos do Boga?

Saint-PeterKako pa moliš?  Peter odgovarja, da takrat, ko je blizu z Jezusom, čuti privlačnost do molitve in rad moli. Hitro pa se utrudi, postane zaspan, hoče spremeniti držo, se premika in je težko pri miru. Nikakor nisem mogel v molitvi posnemati Jezusa, zato sem ga prosil, naj nas nauči moliti, dodaja Peter.

Ali sem imel v odnosu z Jezusom tudi težke trenutke? Seveda. Včasih sem celo mislil, da mi ne bo uspelo hoditi za Učiteljem, ki nikdar ničesar ne zaključuje. Vedno sem šel tja, kamor je on hotel in mi ni pojasnil, kakšen je cilj. Ker sem ga imel rad, nisem imel poguma, da bi ga zapustil. Spomnim se tudi zelo trdih trenutkov: še posebej takrat, ko me je pred vsemi ozmerjal. Sem se hotel upreti. Zdelo se mi je, da me ne razume. Hotel sem jokati, pobegniti in izkričati svojo sramoto. Vendar sem vztrajal, ker sem v tem človeku zaznaval nekaj izrednega. Nekega dne so ga v Kafarnaumu vsi zapuščali. Šlo je za krivico, za izdajo. Svoje prijatelje sem spodbujal, naj ne odidejo in ne zanikajo našega zaupanja v Gospoda. Nisem razumel kaj dosti več kakor drugi, tudi zato, ker nisem izobražen in nisem sposoben dolgo slediti eni misli. Po drugi strani sem bil gotov, da je treba vztrajati. Za to sem Bogu hvaležen. V resnici sem zelo počasi dojemal Učiteljevo skrivnost in smisel naše hoje z njim.

Peter nam je predstavil sebe kot človeka s težavami, skrbmi in temeljnimi držami.

Katere so moje temeljne drže: ne-zvest, ne-zanesljiv, ne-prijazen, ne-miren …?

Kateri so moji glavni strahovi?

Drugo vprašanje Petru

Peter, kaj pa o tebi pravijo drugi? Na vrsti so njegovi prijatelji, tovariši, stranke in sodelavci.

Nekateri potrjujejo to, kar že vemo: Peter je impulziven, velikodušen in pošten. Vedno rade volje pomaga človeku v potrebi.

Nekateri ga strožje presojajo: Je človek, ki govori nepotrebne in nekoristne reči, razmetava in godrnja. Obljubi, da bo vse naredil sam, potem pa ne drži besede. Poleg tega je preveč vsiljiv in misli, da je nepogrešljiv. Manjka mu obzirnosti in se ne zaveda, da ni samo on. Ne pusti prostora nikomur in ne spodbuja dobrih lastnosti svojih prijateljev.

Vseh teh vidikov svojega značaja Peter ne bi zlahka priznal. Vsak, ki ga pozna, pa jih jasno vidi. Vsi negativni vidiki zanj niso nič več kot zgolj negativne posledice njegove pozitivnosti. Impulziven je, na koncu večkrat vsiljiv. Velikodušnež rade volje obljubi, ne da bi vedel, če bo obljubo lahko izpolnil. Zato pravijo, da veliko govori, pa malo naredi. Ali pa si naloži bremena drugih ter ne opazi, da jim s tem onemogoča, da bi sami ukrepali in se izrazili.

Petrova osebnost je kompleksna in težavna. Bil je že zrel človek, ki je potreboval dolgo očiščevanje, da je postal prosojen, preprost in celosten.