Lepotica, ki jo je treba rešiti

saint-george-and-the-dragon-paolo-uccello-national-galleryNekoč je bila (tako gre zgodba) čudovita deklica, ki je vse očarala. Lahko bi bila hči kralja ali običajna služkinja, vemo pa, da je po srcu princesa. Mlada je in njena mladost se zdi večna. Njene plapolajoče lase, njene globoke oči, sočne ustnice, njena izklesana figura – ob njej vrtnica zardi od sramu. Sonce je bledo v primeri z njeno lučjo. Njeno srce je zlato, njena ljubezen pa resnična kakor puščica. Toda ta mlada lepotica je nedosegljiva, ujetnica hudobne moči, ki jo drži ujeto v temnem stolpu. Le prvak jo lahko osvoji, le najbolj pogumen, smel in vztrajen bojevnik ima priložnost, da jo osvobodi. Proti vsemu upanju on pride. Pogumno napade. Veliko krvi je prelite na obeh straneh. Viteza trikrat odbijejo, a trikrat znova napade. Čarovnik je premagan, zmaj pade, velikan je umorjen. Dekle je njegovo. S svojim pogumom in trdnostjo je osvojil njeno srce. Na konju odjahata do njegove koče ob potoku v gozdu na zmenek, ki daje strasti in romanci nov pomen.

Zakaj je ta zgodba tako globoko v naši psihi? Ne da bi jo kdaj koli slišala, vsaka mala deklica pozna to pravljico. Sanja o dnevu, ko bo prišel njen princ. Majhni fantje vadijo svoj del v tej zgodbi z lesenimi meči in ščiti iz kartona. Nekega dne bo deček, sedaj že mladi mož, ugotovil, da hoče biti tisti, ki osvoji lepotico. Pravljice, literatura, glasba in filmi si vsi sposojajo to mitološko temo. Speča princesa, Sneguljčica, Trnuljčica, Romeo in Julija, Antonij in Kleopatra, kralj Artur in Ginebra, Tristan in Izolda. Od antičnih pripovedi do današnjih elektronskih igric najdemo univerzalno temo močnega moškega, ki osvobodi čudovito žensko. Zapisana je v naša srca. Izraža eno od osrednjih želja in hrepenenj vsakega moškega in vsake ženske.

Pravljice niso zgolj “miti”. Daleč od tega. Resnica je ta, da jih dovolj resno ne jemljemo. “Miti so zgodbe, ki nas soočijo z nečem presežnim in večnim,” je zapisal Roland Hein. V primeru naše princeske smo spregledali dva zelo odločilna vidika tega mita. Po eni strani nihče izmed nas ni nikdar verjel, da je čarovnik resničen. Mislili smo, da imamo lahko princesko brez boja. Če smo pošteni, večina izmed nas, moških, meni, da je naša največja bitka v tem, da jo povabimo na zmenek. Po drugi strani pa nismo razumeli stolpa in njegove povezave z njeno rano. Gospodična je v stiski. Če je moškost napadana, pa je bila ženskost poteptana in brutalizirana. Eva je krona stvarstva. Ali se spomnite? Uteleša izredno lepoto in eksotično skrivnostnost Boga na tak način, da se nobena stvar v vsem stvarstvu ne more z njo niti od daleč primerjati. Zato je posebna tarča Sovražnika – hudobneža. Svojo najbolj kruto hudobijo obrača proti njej. Če jo lahko uniči ali jo drži ujeto v stolpu, s tem lahko uniči zgodbo.