Najgloblje vprašanje moškega

plezanjeVsakemu fantu na njegovi poti do moškosti puščica prestreli srce – prostor moči. Ker se o tej rani redko pogovarjamo, še redkeje pa je ozdravljena, jo nosi vsak moški. Rano skoraj vedno naredi oče.
Avtor se je nekega avgustovskega popoldneva s svojimi tremi sinovi odpravil na plezanje v bližnjo steno. Pripravil je vrv, da bi vsakega ščitil med prostim plezanjem. Vsi so radi plezali. Njihova ljubezen do plezanja je bila več kot pustolovščina. Soočenje z veliko steno, sprejemanje izziva in obvladovanje te prikliče ven iz sebe, preizkusi in potrdi, iz česa si narejen. Če ne gremo na steno, pa fantje doma plezajo po vsem mogočem (od omar, hladilnika, balkona, drevja). Najprej je bil na vrsti njegov najstarejši sin Samuel. Dobro mu je šlo, dokler ni prišel do močnejšega previsa in obvisel. Počutil se je krhkega in močno ranljivega. Ni in ni mu uspelo. Začel je jokati od strahu. Z nežnim glasom sem mu rekel, da se lahko spusti, da danes ne bomo plezali tu in da gremo drugam, kjer poznam še eno dobro steno. Ne, je odvrnil, hočem preplezati tole. Razumel sem. Pride čas, ko se moramo z izzivi soočiti in se nič več umikati. Zato sem mu rahlo pomagal z vrvjo. Povzpel se je s še večjo hitrostjo in gotovostjo. Odlično ti gre. Tako se dela. Primi se na desno zgoraj. Odrini se. Odlična poteza.

Ste opazili, da je bistven del vsakega moškega športa takšen način govora – spodbujanja? Na tak način se moški med seboj potrdimo, ne da bi se zdelo, da se potrjujemo. Moški drug drugega neposredno zelo redko pohvalimo, tako kot to delajo ženske. Mi se pohvalimo posredno, s komplimenti ali spodbudami: “Lep strel. Danes si zadel v šibko točko.” Ko je Samuel prišel do vrha stene, mu je oče rekel: “Visoko je bilo. Divji mož si.” Čez petnajst minut je že prišel dol z druge strani in oče se je začel ukvarjati z naslednjim sinom. Toda Samuela je še vedno nekaj žulilo. Prišel je do očeta in ga potiho vprašal: “Oče, ali si resno mislil, da sem tam zgoraj divji mož?”

Če bi zgrešil ta trenutek, bi zgrešil njegovo srce za vedno. To je bilo zanj ključno vprašanje z veliko začetnico. Na to vprašanje vsak fant in vsak moški išče odgovor. Ali imam to, kar je potrebno? Ali zmorem? Ali sem močan?

Dokler moški ne ve, da je moški, se bo nenehoma skušal dokazovati kot moški, hkrati pa bo bežal pred vsem, kar bi lahko razkrilo, da ni moški. Večino moških skozi vse življenje lovi to vprašanje, ali pa jih hromi odgovor, ki jim je bil dan.

(Wild at Heart, Discovering the Secret of Man​​’s Soul, John Eldredge, Nashville 2001. Povzetek: Viljem Lovše.)