O telesnih ter duhovnih delih usmiljenja

usmiljenje2Tudi v aprilu smo se možje župnije Škofja Loka zbrali na skupnem srečanju, kjer smo razmišljali o usmiljenju in o telesnih ter duhovnih delih usmiljenja.

Ker smo letos v letu Božjega usmiljenja smo razmišljali o liku Boga kot usmiljenem očetu in tudi kot pravičnem sodniku. Če je Bog usmiljen do nas, moramo biti tudi mi usmiljeni do soljudi. Hkrati pa ne smemo pozabiti, da je Bog tudi pravičen sodnik, ki nam bo ob prehodu v večnost sodil. Zato pa nam Jezus v svojem evangeliju in Cerkev v katekizmu naročata telesna in duhovna dela usmiljenja. Vsi se trudimo po svojih močeh ta dela izpolnjevati v svojem življenju. Hkrati pa ugotavljamo, da smo pri nekaterih nemočni oz. se čutimo manj poklicani. Dočim telesna dela usmiljenja v večji meri udejanjamo v svojih ožjih in širših družinah, pa smo pri duhovnih delih usmiljenja manj dejavni, ker se ne čutimo dovolj pripravljene za to delo (nevedne učiti, grešnike svariti, dvomljivcem svetovati, …). Tudi k duhovnim delom usmiljenja se čutimo poklicane v svojih družinah predvsem pri vzgoji otrok, katerim moramo biti zgled in tudi učitelji v odnosu do Boga in soljudi.

Vznemirjajo nas trenutne razmere v svetu (begunci, lačni po svetu, naravne nesreče, nasilje, …). Tu vidimo svoje poslanstvo predvsem v finančni pomoči Cerkvi in organizacijam, ki potem ta sredstva namenijo najbolj potrebnim. Seveda pa se vseh trpečih spominjamo v svojih molitvah in jih tako duhovno podpiramo.

Srečanje smo zaključili z agape in v medsebojnem klepetu.

Jure