Pepelnična sreda, 18.2.2015, Mt 6,1-6.16-18, Začetek posta

Mike Recchiuti- St. Mary CoatesvillePepelnica je. Kaj izraža pepel? A le smrt? Kaj pa če izraža željo po smislu in Božjem pogledu na vso resničnost, ki jo iz dneva v dan živimo?

Božič je v nas prebudil veselje in zaupanje, da je Bog med nami in z nami in da smo v njem. Da je Bog postal krhek in da nam hkrati vse daje po Jezusu Kristusu.

Post pa je čas, ko nas vabi, da bi ga bolj spoznali in se zanj navdušili. Post torej ni čas, ko se bomo predvsem mi nekaj »matrali« in napenjali s krščansko moralo in cerkvenimi pravili, da bi bili bolj »dobri« v svojih in drugih očeh.

Zato me cerkev v postu vabi, da grem v globlje spoznavanje Jezusa v vseh njegovih človeških razsežnostih. Cerkev me vabi, da se moje srce vrti bolj okoli Njega kot pa okrog svojih postov, grehov in drugih drobnarij. Vse drugo pa naj uporabljam le toliko kolikor mi služi k prvemu: da spoznam njega.

On želi, da začutim kako misli in kaj čuti in vse to kar nosi v srcu. Želi, da se zavem, kaj vse je že storil zame/ za nas, kaj dela sedaj in kaj vse bo še storil. Želi, da se moj oseben stik z njim utrdi, do te mere, da mi bo lahko pokazal v srcu, kako sem mu dragocen in kako je v resnici do mene in do vseh.

To je srčika postnega časa. Spoznat Prijatelja bolj v globino in si pogledati iz srca v srce. Da začutim njegovo globoke drže in skrivnost njegove moči in privlačnosti. Želi me naučiti črpati svojo moč iz Očeta in zaupanja vanj. Želi me naučiti ozdravljati, izganjati hude duhove… Prosi me, naj ga spremljam v njegovem javnem življenju in gledam in premišljujem.

V postu lahko posvetim več časa temu, da ga bolje spoznam in mu dam možnost, da se mi bolj razodene. Lahko preberem kakšno knjigo o Njem, če mi je Evangelij še pretuj in se ne znajdem v njem. Če pa ne, pa od vrha do tal preberem en evangelij s to željo in prošnjo, da bi te lahko bolj notranje spoznal in vzljubil in bi postala prijatelja.

Želi, da me tako navdušijo in prevzamejo njegove drže, da mu bom želel posoditi svoje oči, svoja usta, svoja ušesa, svoje srce in svoje telo v odnosu do sebe, do drugih in do vsega kar je. Želi, da bi me prevzelo njegovo Velikonočno poslanstvo in bi želel pri njem sodelovati, danes in jutri in vedno.

Naj nas Veliki Prijatelj človeka v postu prevzame in nam v vsakdodnevnem ritmu razodene skrivnost svoje smrti in vstajenja.

Skupaj si zaželimo odgovoriti na njegovo željo in se v njej medsebojno utrjevati. Naj bo postni čas za nas blagoslovljen čas navezovanja prijateljstva z Jezusom iz Nazareta. Da ga spoznamo in vzljubimo, tako kot nas on pozna in ljubi.

Ko molimo priporočajmo drug drugaga Kristusu, Mariji in vsem prijateljem svetnikom. Njegov internet nikoli ne zataji in smo vedno on-line.

Iz srca želi p. Vili