Ponižnost – ko je moje središče D(d)rugi

Tretja adventna nedelja, 17.10.2017, Jn 1,6-8.19-28

Tradicionalno jo kličemo gaudete. V prvem tisočletju krščanstva je bil advent podoben čas kot postni čas. Oba sta trajala pet tednov. V obeh so kristjani delali pokoro in se postili. Na sredini je bil vedno prost dan. V postnem času je takšen prost dan še vedno nedelja Laetare. Advent pa je v šestem stoletju papež Gregor Veliki skrajšal na štiri tedne. Sčasoma so olajšali tudi post in pokoro. Ostala pa je nedelja Gaudete. Dobesedno je to nedelja veselja, ko naj bi se neposredno ozrli na Jezusov prihod ob Božiču.

Da bi nas usposobila za gledanje tega, kdo je Jezus za nas, nam je cerkev dala Jezusovega predhodnika, Janeza Krstnika.

V današnjem evangeliju je Janez Krstnik vzor ponižnosti: odpira pot Jezusovemu kraljestvu, da bo lahko prodrlo v svet. Božje kraljestvo pa je naša človeška narava živeta v moči Svetega Duha ali Božje ljubezni. Božje kraljestvo je Jezus, ki nas vse vključuje v svojo ljubezen do Očeta in nas.

Naj ponazorim z resnično zgodbo: Fleming je bil reven škotski kmet v devetnajstem stoletju. Nekoč, ko je delal na polju, je iz bližnjega gozdička zaslišal silno vpitje na pomoč. Vse je spustil iz rok in stekel tja. Zagledal je fantiča, do prsi pogreznjenega v črno blato, ki se je neuspešno boril, da bi prilezel ven. Kmet ga je zgrabil in potegnil iz blata. Če ga ne bi bi se deček počasi in na grozen način zadušil v blatu.

Naslednji dan se na Flemingovo preprosto kmetijo pripelje kočija. Iz nje izstopi elegantno oblečen moški in se predstavi kot oče iz blata rešenega dečka. »Rad bi vam poplačal, da ste rešili mojega sina,« je rekel Flemingu. Le ta je plačilo takoj zavrnil.

Tedaj je iz hiše na vrata prišel Flemingov sin. Moški ga je vprašal: »Ali je to vaš fant?« »Seveda!« je ponosno odvrnil kmet. Moški mu odvrne: »Takole predlagam. Dovoli mi, da tvojemu sinu omogočim dobro izobrazbo. Če je fant vsaj malo po tebi, bo zrasel v moža na katerega bomo lahko ponosni.« Kmet se je strinjal.

Sin kmeta Fleminga se je izšolal na medicinski šoli sv. Marije v Londonu. Po vsem svetu je postal slaven kot gospod Aleksander Fleming, ki je odkril penicilin. Leta kasneje je sin moža, ki je Flemingu plačal izobraževanje, zbolel za pljučnico. Kaj je rešilo njegovo življenje? Penicilin. Kako je bilo ime plemenitemu moškemu? Randolph Churchill. Kdo pa je bil njegov od pljučnice bolni sin? Winston Churchill.

Oče Winstona Churchilla je prepoznal veličino kmeta Fleminga in tako številnim odprl pot, da uživamo sadove sposobnosti njegovega sina. Na podoben način je Janez Krstnik prepoznal Sina in po njem smo neštevilni spoznali odrešilno Očetovo ljubezen.

Janez je utelešenje stare zaveze, ki je prepoznala, da je Jezus nova in večna zaveza. Janez Krstnik je vedel, da je v Jezusu, Božja ljubezen sama postala človek in dobila človeško obliko. Janez je znal odkriti talent. Promoviral je kraljestvo, ki ga je Jezus živel in oznanjal. S tem je prvo generacijo kristjanov usposobil, da so videli in verovali, da se je obljuba, ki jo je Bog dal njihovim prednikom, v Jezusu uresničila.

Zaradi tega je Janez v središču nedelje veselja. Zaradi njega se lahko vsi mi razveselimo. Pa ne samo tega, da nam je odrešenje v Jezusu Kristusu vedno blizu in na dosegu roke, ampak tudi tega, da smo poklicani odkrivati njegovo ljubezen v vsakem dejanju ljubezni, ki ga vidimo ter kolikor moremo spodbujamo in pospešujemo. Vse ostalo storita narava in milost.