poročilo o dogodku za Cerkev danes: MOŠKI V OBLEGANJU VEČNEGA MESTA RIM

Od 3. do 7. novembra 2018 je bilo v Rimu mednarodno srečanje mož iz različnih katoliških združenj, razširjenih po vsem svetu. Gre za prvo tovrstno mednarodno srečanje katoliških moških v Rimu. Organiziralo ga je združenje mož sv. Jožefa na Poljskem pod pokroviteljstvom Sveta Evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Osnovna tema srečanja je bila »Klic k svetosti«, geslo srečanja pa »Moški v obleganju Večnega mesta Rim«.

Vseh udeležencev skupaj nas je bilo 137. Prišli so bili iz številnih držav, daleč največ iz Poljske, potem pa tudi skupine mož iz ZDA, Anglije, Nizozemske, Latvije, Italije in Slovenije, ki jo je zastopalo 11 mož. Izmed združenj je bilo najmočneje zastopano Mednarodno združenje mož sv. Jožefa, ki ga je ustanovil Don Turbitt iz ZDA, predstavili pa so se tudi možje iz raznih drugih skupin in programov, ki jih vodijo.

Pastoralo mož v Sloveniji je predstavil poročeni stalni diakon Matej Križanič, koordinator združenja mož sv. Jožefa za Slovenijo. Podobno kot v tujini (z izjemo ZDA) se je pastorala moških pri nas začela pred dobrim desetletjem pod vodstvom p. Damjana Rističa in p. Vilija Lovšeta, kasneje pa so začele nastajati tudi druge skupine po programu Mednarodnega združenja mož sv. Jožefa. Nekatere skupine pri nas in v tujini izhajajo iz karizmatičnega duhovnega toka v katoliški Cerkvi, druge pa so nastale kot odgovor na pastoralne potrebe. Kljub temu je bila med nami ena sama edinost v različnosti.

Program se je odvijal v popoldanskem in večernem času v baziliki sv. Jožefa (San Giuseppe  al Trionfale). Po skupnem kosilu je bil najprej čas za slavljenje, sledile so predstavitve skupin in programov udeležencev iz vseh držav, zatem pa je može nagovoril papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa. V nadaljevanju je sledila adoracija pred Najsvetejšim, zatem sv. maša in nato skupna večerja.

P. Raniero Cantalamessa je v prvem nagovoru spregovoril o globokem človekovem hrepenenju po uspehu in sreči. Izpolnitev tega obojega je predstavil v klicu k svetosti. Ta ni najprej dolžnost, ampak še pred tem je zastonjski dar. V naslednjih dneh je predstavil lik sv. Jožefa kot zgled moža in očeta. Nadaljeval je z razlago poročila o binkoštih (Apd 2, 1-4) in razmišljanjem o pomenu krsta v Svetem Duhu. Zadnji dan je podal še svoje osebno pričevanje, kako je po krstu v Svetem duhu na nov način spoznal Kristusa in svoje poslanstvo.

Program se je zaključil 7. novembra s splošno sredino avdienco pri p. Frančišku na Trgu sv. Petra, kjer smo imeli priložnost, da smo se kot skupina z njim tudi srečali, pozdravili in fotografirali.

Več posnetkov in prispevkov o tem dogodku je že objavljenih na spletni strani: http://rome2018.info/sl/moski-obleganju-vecnega-mesta-rima/

mag. Luka Mavrič