Spoznati samega sebe je zahtevno in težko

sv2Takoj opazimo, da Peter izstopa izmed učencev kot zelo močna osebnost. Najprej je eden izmed mnogih, ki veslajo sredi noči, prestrašeni in utrujeni, toda takoj zatem postane njegov lik jasno opredeljiv.

Poskušajva ga spraševati o tem, koliko pozna samega sebe, kaj ve o tem, kar drugi vedo, pa se sam tega ne zaveda; pa tudi to, kar je resnično njegova osebnost, ter pozna sam in drugi.

(S)poznati samega sebe je težko. V nas so kreposti, napake, obnašanja in načini odzivanja, ki jih poznamo in izražamo. So pa v nas tudi stvari, ki jih ne poznamo, pa jih dokaj stvarno vidijo drugi. So pa tudi stvari, ki jih ne dojamemo ne mi ne drugi. Ostajajo kot skrivnost naše osebnosti, ki nam jo bo morda dano dojeti in sprejeti šele ob smrtni uri. Ta skrivnost je živi del nas in nas določa.

Ker se malo poznamo, je pomembno, da Jezusu pustimo, da nam pomaga odkriti, kdo smo. On je edini, ki nas v resnici in v celoti pozna. Če mu hočemo dovoliti, da nam pomaga pri sprejemanju in spoznavanju sebe, se moramo najprej odreči ošabni domišljavosti, da sebe tako dobro poznamo kot svoj bančni račun. V resnici pa smo kot ledena gora. Strah nas je, da bi se spustili v svoje globine.

Prvo vprašanje Petru

  1. Kaj pa praviš ti o samem sebi? Sem primaren in impulziven, a velikodušen. Zlahka se vržem, ne da bi kaj preveč premišljeval. Sem tudi voditelj, sposoben voditi druge, ker znam predvideti in uveljaviti svoje. Včasih sem sam sebi všečen, ker znam tako usmeriti pozornost in povedati stvari tudi v imenu drugih.

 Kaj pa praviš o svojih moralnih kvalitetah in značilnostih?

Mislim, da sem v redu. Vesel sem, kadar imam priložnost storiti kaj dobrega. V srcu nosim zelo velike ideale. Nisem zadovoljen z malim. Čeprav sem praktičen človek, sanjam o težkih podvigih, ki bi vsem koristili.

Peter je poudaril nekatere svoje pozitivne lastnosti. Mi pa želimo iti še globlje in ga vprašamo:

Katere so tvoje močne in šibke točke, napake in grehi?

Iskreno pove: sem malo trmast in se zabarikadiram v svoja prepričanja; ker sem impulzivnega in koleričnega značaja, se hitro razjezim za malenkosti, vendar ne zamerim.

Peter pove svoje napake, a jih takoj zmanjša. Takšno je naše značilno spoznavanje samega sebe. Svoje temne in negativne plati, ki jih celo priznamo, nagonsko postavimo v takšen okvir, da bi bile opravičljive nam in drugim. Ne moremo se sprejeti takšne, kot smo. Normalen človek običajno definira samega sebe pozitivno.